VOEDSELALLERGIE BETEKENT OVERGEVOELIG ZIJN VOOR BEPAALDE STOFFEN IN DE DAGELIJKSE VOEDING.

Een goed functionerend afweersysteem reageert niet op deze relatief onschuldige stoffen omdat ze geen schade aan het lichaam toebrengen. Een verstoord/verzwakt afweersysteem reageert daarentegen wel sterk op deze stoffen met alle gevolgen van dien.

In principe kan een voedselallergie op alle leeftijden voorkomen, maar ze lijkt vaker voor te komen bij jonge dieren. Het kan voorkomen dat een kat jeuk krijgt, terwijl het dier al jaren achtereen hetzelfde voer krijgt, een allergie wordt meestal langzaam opgebouwd. Omdat verschillende merken voeders vaak bestaan uit dezelfde basiscomponenten en eiwitbronnen, kan een allergie ook voorkomen bij dieren die steeds verschillende voeders krijgen.

De voedingstoffen die vaak de allergie veroorzaken zijn:

melk maïs paardenvlees
eieren pinda's sojabonen
kip noten schaaldieren
tarwe chocola

Symptomen bij een voedselallergie

De eerste tekenen van een voedselallergie is meestal een huidprobleem, bijvoorbeeld een huiduitslag die lijkt op eczeem. De huidproblemen kunnen echter van huisdier tot huisdier anders zijn:

  • Een huidprobleem die gepaard gaat met kleine korstjes. Bij de hond en de kat ontstaat dan met name jeuk op het kruis en de rest van het achterlichaam, met als gevolg een ontstoken huid en veel kleine korstjes in dit gebied. Bij de kat ziet men soms over het hele lichaam, dus ook in het kop- en halsgebied, deze kleine korstjes. Dit wordt miliaire dermatitis genoemd.
  • Een huidprobleem die gepaard gaat met de vorming van een reeks langwerpige knobbeltjes op een rij op de huid of als ronde, goed begrensde, verhoogde plekken met een geel tot roze kleur.
    Deze plekken en/of knobbeltjes wordt een eosinofiel granuloom genoemd. De genoemde knobbeltjes komen vaak voor in de knieholte, maar ze kunnen ook elders op het lichaam voorkomen. Als ronde plekken kunnen ze voorkomen bijvoorbeeld op de voetzolen, lipranden, mondholte en kin.
    Omdat deze plekken meestal geen pijn of jeuk veroorzaken en de haren erover vallen, worden ze vaak bij toeval ontdekt. Een eosinofiel granuloom in de mondholte kan aanleiding geven tot overmatig speeksel en slechte voedselopname. Het is niet alleen mogelijk dat uw huisdier een eosinofiel granuloom ontwikkelt, maar -gepaard gaand met jeuk- ook kale plekken door het vele likken. De verschillende beelden kunnen naast elkaar voorkomen bij uw huisdier. Als er wel jeuk aanwezig is, dan is in een groot deel van de gevallen de jeuk gelokaliseerd aan de kop, oorschelpen en nek. Ook wordt er wel jeuk over het hele lichaam gezien.
  • Een huidprobleem t.g.v. een voedselallergie kan in een klein deel van de gevallen samen gaan met maagdarmklachten (zoals braken en diarree) en kan soms gepaard gaan met jeuk.
  • Braken, diarree, winderigheid, opgeblazen buik, buikpijn, buikkrampen.

Behandeling voedselallergie

Klinisch kunnen de huidproblemen tengevolge van een voedselallergie lijken op die van een vlooienallergie en daarom moet een voedselallergie worden vastgesteld via diëten. Voor het aantonen van een voedselallergie is een commercieel hypoallergeen dieet niet betrouwbaar. Deze diëten bevatten te veel verschillende voedselbestanddelen, waardoor een negatief testresultaat nog geen voedselallergie uitsluit. Een goede diagnose kan alleen worden gesteld met behulp van een eliminatiedieet. Indien hiermee is aangetoond dat de allergie wordt veroorzaakt door een stof in het voedsel moet uiteraard als eerste deze stof niet meer gegeven worden aan uw huisdier. Dit lost meestal de huidaandoening niet direct op, maar kan een nieuwe allergische reactie voorkomen.

Een goed eliminatiedieet moet zelf worden bereid en bestaat uit een vleessoort die uw huisdier nooit eerder heeft gekregen (en er dus ook nog niet overgevoelig voor is geworden). Het dieet moet minstens 6 weken achtereen worden verstrekt. Er mogen geen andere voedselbestanddelen worden gegeven, dus geen melk, snoepjes, worst of andere tussendoortjes. Om te voorkomen dat uw huisdier buiten op straat iets opeet, moet uw huisdier in deze testperiode binnen worden gehouden of alleen onder begeleiding worden uitgelaten.

De behandeling bestaat, kortweg gezegd, uit het vermijden van de oorspronkelijke voeding waarin de bestanddelen voorkomen waar uw huisdier allergie voor heeft opgebouwd. Maar deze voeding moet uiteindelijk wel worden vervangen door een hypoallergeen vers voer. Om er achter te komen welk voer wel geschikt is voor de patiënt, kan na de diagnose vaststelling met het eliminatiedieet, een testperiode met verschillende hypoallergeen versvoeders worden ingevoerd.

Belangrijk is dat bij de behandeling van de voedselallergie, behalve het voorkomen van een nieuwe reactie, ook parallel daaraan het afweersysteem behandeld wordt.



KLANTENREACTIES RESILIUM (scrollen naar beneden)