KRAAKBEN BIJ HOND, KAT EN CAVIA. SYMPTOMEN, OORZAAK & BEHANDELING.

Beschadigd kraakbeen moet altijd worden behandeld.

Indicaties: pijnlijke en/of gezwollen gewrichten, artrose, acute gewrichtsontsteking, te weinig gewrichtsvloeistof.

In het lichaam bevinden zich drie soorten kraakbeen: hyalien kraakbeen, elastisch kraakbeen en vezelig kraakbeen. Voor de gewrichten (verbindingen tussen twee of meer botten) is het hyalien kraakbeen van belang. Dit kan goed tegen druk, maar is ook wat elastisch en doorzichtig als mat glas. Het bekleedt de uiteinden van de botten en vormt zo twee spiegelgladde gewrichtsvlaktes.

Kraakbeen is een weefsel met een zeer langzame stofwisseling (bradytroof). Dit komt, omdat het geen bloedvaten bevat. Kraakbeen krijgt zijn voedingsstoffen door diffusie uit de omliggende weefsels (diffusie: een passief proces, waarbij de moleculen ernaar streven zich gelijkmatig in een ruimte te verdelen, zodat hun concentratie overal even groot is). Dit heeft tot gevolg, dat kraakbeenverwondingen slechts zeer langzaam genezen. Bovendien bevat kraakbeen ook geen zenuwbanen. Dat is de reden waarom een hond meestal pas pijn voelt wanneer het kraakbeen al beschadigd is en de uiteinden van de botten tegen elkaar wrijven, of als er botafsplinteringen in de gewrichtsruimte (blauw) zitten.


aanmaakkraakbeen

Kraakbeenvorming

Kraakbeen werkt als schokdemper en zorgt ervoor dat de gewrichten soepel over elkaar kunnen glijden. Overbelasting is een oorzaak van veel kraakbeenschade, evenals overgewicht. Huisdieren die de gewrichten te zwaar belasten kunnen het kraakbeen beschadigen, waardoor de schokdemping geleidelijk afneemt. Kraakbeen kan ook gedeeltelijk beschadigd raken, bijvoorbeeld bij een ongeval of val.

Langdurige schade aan het kraakbeen wordt artrose genoemd. Dit veroorzaakt pijn en functioneel ongemak. Het kraakbeen tussen de gewrichten breekt af en veroorzaakt hevige pijn.

Kraakbeenletsel

Kraakbeen is een laag van verschillende dikte aan het uiteinde van een bot in een gewricht. De dikte kan variëren van 1 tot 7 mm (gecentreerd op de achterkant van de knieschijf). Qua consistentie en uiterlijk is dit kraakbeen te vergelijken met een kokoslaag: Het is glad en drukbestendig, maar ook zeer kwetsbaar onder ongunstige omstandigheden. Herstel van het gewrichtskraakbeen kost tijd omdat het kraakbeen geen zenuwen en bloedvaten bevat. Als de schade aan het kraakbeenoppervlak een bepaalde omvang overschrijdt, begint artrose vroegtijdig.

We onderscheiden twee relevante soorten kraakbeen:

Articulair kraakbeen. De botten van gezonde gewrichten zijn bedekt met hyalien kraakbeen, ook wel glazig kraakbeen genoemd. Het is wit en half doorschijnend en maakt het oppervlak van de botten zeer glad, zodat ze soepel kunnen bewegen in het gewricht. Wanneer dit hyalien kraakbeen beschadigd is, wordt de beweging minder soepel en mogelijk pijnlijk. Door het hyalien kraakbeen te herstellen, wordt de beweging weer soepeler en de pijn minder.

Het tweede type kraakbeen is vezelkraakbeen. Hiervan zijn bijvoorbeeld de tussenwervelschijven gemaakt. Ook de verbinding tussen de linker- en rechterkant van het bekken bestaat uit vezelkraakbeen. Vezelkraakbeen is wit. Beschadigd kraakbeen veroorzaakt hevige pijn. Herstel van het kraakbeen is mogelijk. Waardoor de pijnklachten kunnen verminderen.



KLANTENREACTIES REJOINT (scrollen naar beneden)