Het zien dat er bij ons huisdier iets niet in orde is. Er zijn vele oorzaken voor diarree en braken, die hier besproken worden. Deze lijst is echter niet compleet! Wanneer u bloed ziet bij het braaksel of in de ontlasting, kunt u het beste met uw dier naar de dierenarts gaan, want een maag-of darmbloeding kan levensgevaarlijk zijn!
De ervaring heeft geleerd, dat wanneer de diarree slechts 1-2 dagen aanhoudt, het meestal een "reinigingsreactie" van het lichaam is. Soms moet het dier dan ook braken (Gastro-enteritis). In dit geval hoeft u niet met medicijnen in te grijpen. Maar als u Gastro in huis hebt, kunt u dit gerust geven! Gastro normaliseert de werking van de maag en de darmen, zodat uw dier weer sneller fit is.
Let u er echter op, dat uw dier niet te veel vocht verliest. Dit kan vooral voor pups, kleine honden en katten snel levensgevaarlijk worden! Wanneer uw dier lusteloos en apathisch wordt en geen kracht meer heeft, moet u snel naar de dierenarts gaan! Onderzoek uw dier zelf: neem een huidplooi tussen uw vingers en laat deze dan los: de plooi moet snel verdwijnen. Wanneer hij blijft staan of heel langzaam wegtrekt, lijdt uw hond of uw kat aan een te groot vochtverlies en heeft misschien zelfs een infuus nodig! Wanneer u er niet zeker van bent, wat uw dier mankeert, kunt u het beste ook even naar de dierenarts gaan: misschien heeft uw dier wat giftigs gegeten of zelfs een voorwerp ingeslikt en moet eventueel geopereerd worden!
Normaal gesproken laat u uw hond echter 24 uur vasten en geeft u daarna enige dagen kleine porties met licht verteerbaar voer. U kunt bv. beginnen met gekookte vis of kip (geen botjes!), witte rijst, worteltjes, aardappelen en hüttenkäse of kwark. Kookt u de rijst, worteltjes of aardappelen met veel water, zo krijgt uw hond automatisch veel vocht naar binnen. Sommige honden kunnen niet tegen vasten en ze beginnen, gele gal te spugen: dat is een teken dat ze honger hebben en misselijk zijn. In dit geval begint u het beste gelijk met kleine porties licht verteerbaar voer.
Voor katten is vasten niet geschikt, al helemaal niet voor dikke katten. Katten hebben een bijzondere leverstofwisseling; bij hen kan door vasten het levensbedreigende vette lever syndroom ontstaan. Geeft u vaak kleine porties met licht verteerbaar voer (kamertemperatuur), bv. gekookt kippenvlees met wat rijst. Zorgt u er in ieder geval voor dat uw kat genoeg drinkt!
Bij voedselallergie is het belangrijk, ander voer te gaan geven. Soms wordt geprobeerd door een eliminatiedieet (verdachte voedingsmiddelen worden dan vermeden) de allergie veroorzaker te vinden. Dit is meestal voor de eigenaar en voor het dier tamelijk een aanzienlijke stress (u moet oppassen dat uw dier niet het kleinste hapje van iets anders eet!) en leidt vaak niet tot een duidelijk resultaat. Leest u in het geval van een voedselallergie ook onze tekst omtrent voedselallergie.
Veel medicijnen van de dierenarts kunnen als bijwerking diarree veroorzaken. Vooral na antibiotica is dit bekend, want antibiotica doden niet alleen de ziekteverwekkers maar ook de "goede" darmbacteriën. In dit geval kunt u Gastro gebruiken; Gastro zorgt ervoor, dat de slijmvliezen van de maag en de darm weer sneller herstellen.
Er bestaan veel ziekteverwekkers, die diarree kunnen veroorzaken, bv. bacteriën, virussen, schimmels, wormen en protozoën (coccidiën, giardien). In sommige gevallen is het zinvol, eerst de ontlasting of het bloed bij de dierenarts te laten onderzoeken. Zware infectieziektes zoals bv. kattenziekte of Parvovirose bij honden veroorzaken ook diarree. De behandeling van zulke ernstige infectieziekten dient door de dierenarts te gebeuren! Bij worminfecties moet men natuurlijk een wormkuur geven, b.v. onze Wormfree formule.
De buikspeekselklier produceert veel enzymen, die belangrijk zijn voor een goede spijsvertering. Wanneer er te weinig enzymen aangemaakt worden, kan het voer in de dunne darm niet goed worden opgesplitst en er ontstaat diarree. Deze ontlasting is geel/grijs, ruikt zuur, ziet er wat vet uit en bevat onverteerde voedingsbestanddelen. De ziekte (EPI, "exocriene pancreas insufficiëntie") komt vaak bij Duitse herders en collies voor, minder vaak bij andere rassen en katten. De enzymen kunt u in tabletvorm bij het voer geven.
Leverontstekingen kunnen eveneens tot diarree leiden. Acute leverontstekingen behoren door een dierenarts behandeld te worden! Een degeneratieve leverziekte, zonder ontsteking wordt vaak door giffen (ook geneesmiddelen), bacteriën of schimmels veroorzaakt. Bij deze ziekte heeft uw dier nog andere symptomen (zoals zich niet lekker voelen, geen trek, geelzucht, vachtveranderingen of bloedingen); de diarree staat meestal niet echt op de voorgrond.
Dit is een chronische maagdarmontsteking, die u met Morbus Crohn of Colitis Ulcerosa van de mensen kunt vergelijken. Voor meer informatie kunt u verder lezen bij maag-en darmontsteking.
Onze huisdieren kunnen, net als wij, onder stress lijden. Dit kan bv. door een nieuwe baby, een nieuw huisdier, een verhuizing of vakantie worden veroorzaakt. In dit geval adviseren wij om onze kruidenformule Destress te geven.
Oudere katten hebben vaak een te snel werkende schildklier (hyperthyreose). Ook dit kan diarree veroorzaken. De dierenarts kan door middel van een bloedonderzoek vaststellen of uw kat een hyperthyreose heeft. Hier ligt de oorzaak dus niet in de darm. Leest u in dit geval a.u.b. verder bij de schildklierteksten!
Wanneer uw hond of uw kat vaker overgeeft, kan dit ook op chronisch nierfalen wijzen. In dit geval braken de dieren meestal licht of wit schuim. Ze hebben meestal niet zoveel trek, drinken tamelijk veel en moeten ook vaker plassen. Uw dierenarts kan door middel van een bloedonderzoek vaststellen of de nieren nog goed genoeg werken. In het geval van nierfalen adviseren wij de kruidenformule Rehmannia te geven. Gastro helpt, de vitale functies van het maag-darmkanaal te herstellen en te versterken. Het kalmeert de slijmvliezen van de maag en de darm, heft blokkaden op, vermindert gas en krampen; helpt tegen winderigheid, diarree, braken en vermagering.