Lintwormen leven in de darmen van uw huisdier. Een volwassen lintworm bestaat uit een aaneenschakeling van aan elkaar verbonden kleine stukjes worm, zogenaamde "proglottiden". Er zijn verschillende lintwormen die als parasiet in verschillende diersoorten kunnen leven. Lintwormen kunnen ook de mens infecteren.
De lintworm is in twee groepen te verdelen:
De lintworm die wordt waargenomen bij katten en honden wordt overgebracht door vlooien. Het vlo vrij houden van uw huisdier is een belangrijke factor om lintwormen bij uw huisdier te voorkomen. De vlooien leggen in de vacht van uw huisdier eitjes. Deze eitjes komen overal in de omgeving van uw huisdier terecht. Indien uw huisdier door likken etc de eitjes inslikt, groeien deze in de darm uit tot een volwassen lintworm. De kop zet zich vast in de darmwand. Van de achterkant vallen er regelmatig stukjes af, die vervolgens met de ontlasting mee naar buiten komen.
De lintworm kwam vroeger wel veel in Nederland voor, met name bij de runderen en schapen. Intensieve slachthuiscontrole en het voeren van honden met droogvoer en (gesteriliseerd) blikvoer hebben ervoor gezorgd dat deze parasiet al tientallen jaren niet meer bij dieren in het slachthuis waargenomen wordt. In Europa zijn Vossen al vele jaren dragers van de vossenlintworm. In een enkele keer treedt infectie bij de mens, kat en hond op. In 1997 is de vossenlintworm ook in Nederland geconstateerd. Speciaal in Zuid Limburg en Groningen. De trend is echter dat het aantal besmette vossen toeneemt en hiermee ook de kans op infectie bij mensen, katten en honden.
Lintworm eitje hond |
Lintworm eitje kat |
De lintworm geeft bij de mens soms alleen enige buikpijn. De vossenlintworm heeft een kwaadaardiger verloop. Dit wordt grotendeels bepaald door grootte, plaats en groeisnelheid van de lintworm. Vooral de lever wordt meestal sterkst aangetast, ondanks alle schade die aangericht wordt, kan het toch wel 5-15 jaar duren voordat klachten duidelijk naar voren komen. Bij een ernstige aantasting van de lever is de kans groot dat de patiënt hieraan overlijdt.
Katten en honden worden vrijwel nooit ernstig ziek. De lintworm kan wel diarree veroorzaken. Soms wordt braken waargenomen. Huisdieren kunnen wel vermageren en op de langere termijn kan de vacht wat dof worden. Signalen dat uw huisdier lintwormen heeft, kunt U waarnemen doordat uw dier sleetje gaat rijden (met de achterste over de grond gaan schuren) en stukjes lintworm die met de ontlasting mee naar buiten komt. Knaagdieren gaan vaak dood als geen behandeling wordt ingezet. Dit komt door de grote hoeveel lintwormen die in het lichaam gaan ontstaan.
Het is raadzaam volwassen dieren viermaal per jaar te ontwormen met een ontwormingsformule die eitjes, larven en lintwormen in alle ontwikkelstadia doodt. Dit zijn zogenaamde breed spectrum ontwormingsmiddelen. Jonge dieren moeten veel vaker ontwormd worden. Indien uw huisdier besmet is met de lintworm, is het ook aan te raden deze extra op vlooien te onderzoeken. Indien vlooien aanwezig zijn, dienen deze bestreden te worden. Ook de omgeving van uw huisdier moet vlo vrij gemaakt worden. De vossenlintworm is niet te bestrijden, wel kunnen mensen het risico om eitjes binnen te krijgen beperken. Daarom wordt het afgeraden om rauwe bessen (bijvoorbeeld bramen) of paddestoelen te eten die groeien op de plaatsen waar vossen leven in die gebieden in Nederland waar lintworm bij de vos is aangetoond. Ook wordt het afgeraden om dode vossen aan te raken wanneer men die vindt.