Door verwaarlozing treden er namelijk veranderingen op in het oor, die genezing moeilijker maken. De oorontsteking kan zich ook uitbreiden naar het middenoor en het binnenste gedeelte van het oor. Als de oorontsteking chronisch wordt, kan er een middenoorontsteking ontstaan. Zeer ernstige chronische oorontstekingen kunnen zelfs evenwichtsstoornissen en ernstige hersenaandoeningen veroorzaken. Bepaalde rassen zijn berucht om hun aanleg voor een oorontsteking.
1. de droge oorontsteking, voor hond en kat.
Dit betreft meestal het uitwendige gehoorgang, de zogenaamde oorschelp (buiten het trommelvlies).
Opvallend gedrag van uw huisdier bij een droge oorontsteking kan zijn:
- het schudden van de kop
- schuren van het oor
- krabben aan het oor
Als de ontsteking nog niet zo ernstig is, vindt uw dier het vaak prettig als u over zijn oor wrijft. In ernstige gevallen kan het aanraken van de oren juist pijnlijk zijn, en het dier laat dit meestal duidelijk merken. Bij een droge oorontsteking is de binnenkant van de oorschelp is meestal rood (tot dieprood) en de huid gezwollen. In het oor is vaak een wasachtige substantie te zien, en ook schilfers zijn mogelijk. Het oor begint ook te stinken naarmate de oorontsteking erger wordt.
Behandeling: met oordruppels type 1, op basis van Colloïdaal zilver is een droge oorontsteking goed te behandelen. Achtergrondinformatie over Colloïdaal zilver.
2. de natte oorontsteking, voor hond en kat.
Bij de natte oorontsteking is het diep onderin het oor meestal nat en komt er soms pus uit. In enkele gevallen is de
oorschelp ook rood en gezwollen. Het 'sopt' als het ware onder in het oor. Onder in het oor hebben zich grote hoeveelheden
bacteriën en/ of schimmels in ontwikkeld.
Behandeling: In de praktijk blijkt dat het inzetten van een antibioticum nagenoeg geen resultaat geeft bij een natte oorontsteking. Het onderdrukt de symptomen wel, maar meestal komt de ontsteking na een paar weken in alle hevigheid terug. Met oordruppels type 2 is een natte oorontsteking wel goed te behandelen.