Zweepwormen komen alleen bij honden voor. Ze nestelen zich in de dikke darm. De zweepworm is erg dun met een ongeveer 5 tot 7 cm lang. De zweepworm gebruikt zijn mond als een speervormig zwaard waarmee in de darmwand wordt gestoken. Hierdoor wordt de darmwand doorboord. Van het vrijgekomen bloed en weefsel leeft de zweepworm. Bij een kat en knaagdieren komt de zweepworm niet voor.
In de dikke darm bij een hond kunnen zich honderden zweepwormen bevinden. De volwassen vrouwelijke zweepwormen leggen hun eitjes in de darm. De eitjes komen met de uitwerpselen in de omgeving terecht. Een hond besmet zich door het oplikken van zweepworm eitjes. In het maag-darmkanaal komt een larve uit het ei. Na ongeveer 60 tot 90 dagen is de zweepworm volwassen en kunnen weer eitjes gelegd worden en begint de cyclus weer opnieuw. Een volwassen zweepworm kan ongeveer 18 maanden lang eitjes leggen.
Ziekteverschijnselen bij de mens: Komt bij de mens niet voor.
Ziekteverschijnselen bij het dier: bloederige diarree, gewichtsverlies, bloedarmoede en uitdroging.
Het is raadzaam volwassen dieren viermaal per jaar te ontwormen met een ontwormingsformule die eitjes, larven en zweepwormen in alle ontwikkelstadia doodt. Dit zijn zogenaamde breed spectrum ontwormingsmiddelen. Jonge dieren moeten veel vaker ontwormd worden. Een hond kan zweepwormen krijgen door de besmettelijke eitjes ongewild in te slikken via besmette grond. De eitjes zijn in de omgeving moeilijk te bestrijden. Dit komt door de bijzonder grote weerstand van de eitjes.