Verse rauwe vlees/ vis maaltijd voor uw hond en kat. Het zijn tenslotte vleeseters (carnivoren), en geen graan(rijst) eters.


Waarom rauw vlees/ vis

Als we als huisdierendokter aan een klant de vraag stellen, als een dier ziek is, wat voert U, dan is eigenlijk altijd het antwoord: brokken of blikvoer. Vraag menig hondenbezitter wat deze zijn honden en katten voert en merendeel zal antwoorden: brokken of blikvoeding. Misschien doet u dit nu ook wel. Toch voert niet iedereen op deze manier en is het lang niet meer zo vanzelfsprekend als een aantal jaren terug. We zijn zelf steeds meer na gaan denken over ons eigen dieet en nemen het dieet van de hond daarbij graag mee onder de loep. Verse voeding zijn we immers allemaal van mening, is gezond!

Er zijn meerdere redenen om rauwe voeding aan je hond te gaan geven. Allereerst is het wellicht belangrijk om uit te leggen, waarom commerciële brok- en blikvoedingen ongeschikt zijn voor een hond die van nature een carnivoor is in hart en nieren. Je hebt 3 verschillende soorten brokken. Je hebt droogvoeding in de vorm van geperste brokken, gebakken brokken en je hebt geëxpandeerde brokken wat inhoudt, dat die brokken op zeer hoge temperatuur vervaardigd zijn. Deze 3 soorten voedingen hebben twee overeenkomsten. Ten eerste zijn ze gemaakt voor het gemak van de mens. Wat is er immers simpeler dan een handje brokken in de voerbak te gooien. Je hoeft niet na te denken over wat je hond binnenkrijgt want op de verpakking staat immers compleet.

De tweede overeenkomst is, dat het lichaam van de hond met lichaamsvreemde stoffen moet werken. Dat is dan ook de reden dat veel honden er allergisch op reageren. Brokken worden zo verhit dat ze steriel worden en daardoor darmen van de hond lui maken. Doordat brokvoeding zo verhit wordt, moet men achteraf nog kunstmatig vitaminen en mineralen toevoegen om er voor te zorgen dat een hond nog wel alle benodigde stoffen binnenkrijgt. Ook de weerstand van de hond gaat omlaag, doordat deze een dood gekookte en kunstmatig gemaakte voeding krijgt. Het feit dat dood voedsel organismen laat aftakelen is ook al bevestigd door het kattenonderzoek van Dr. Francis Pottenger, die tussen 1932 en 1942 werd uitgevoerd op 900 katten. Al in de eerste generatie kwamen er miskramen en afwijkingen voor. Dit onderzoek heeft men later herhaald met ratten en varkens en wederom kregen de dieren op gekookt, dood voedsel, gezondheidsproblemen en bleven de dieren op "levend vers voedsel" gezond. Verder kan aangeven worden dat blikvoeding veel industrieel vet en slacht afval bevat, welke nu niet vernietigd hoeft te worden.

Immunsysteem (natuurlijke weerstand) bij hond en kat

Een gezonde kat/ hond, die gezond moet blijven dient als eerste een sterk immuun systeem hebben, dit is zoals bij mensen. Bent U moe, veel stress etc dan heeft U meestal een verminderde weerstand tegen griepvirussen en bent U sneller verkouden als een persoon die een sterk immuunsysteem heeft. Dit is bij dieren niet anders, een sterk immuunsysteem geeft een geringer kans op ziekten. Dit wordt ook steeds meer aangehaald bij fabrikanten van brokken, zoals Farmfood, deze firma heeft zelfs een speciaal vers vlees voeding op de markt gebracht, om dit te compenseren van hun eigen brokken. De volgende tekst komt letterlijk van hun site.

Tijdens het ontstaan van Farm Food HE in 1984 is gebleken dat een regelmatige "onderhoudsbeurt" met versvlees, op basis van vuile groene pens, noodzakelijk is voor de instandhouding van een gezonde darmflora. Droogvoeding en andere verhitte voeders (blikvoer en andere "buiten de diepvries houdbare producten") zijn steriel. Daarom is droogvoeding niet in staat de benodigde bacteriën te leveren die nodig zijn om een gezonde darmflora op te bouwen en te onderhouden.

We zien in de praktijk dat honden/ katten die structureel gevoerd worden met brokken regelmatig de volgende aandoeningen hebben.

  • Allergie-en huidaandoeningen, door alle granen (koolhydraten) die brokken bevatten. Brokken bevatten vele chemische middelen om de brokken langer te kunnen bewaren. Deze stoffen worden vaak aangeduid met de term "met de in de E.U. toegestane anti-oxydanten" waardoor veel klanten worden misleidt. En met die toegestane anti-oxydanten worden dan vaak de stoffen BHT, BHA en Ethoxyquine bedoelt. Dit zijn o.a. landbouwgiffen en rubber stabilisatoren. Onderzoek heeft aangetoond dat deze stoffen zelfs tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. BHA, BHT, Ethoxyquine en Propylgallaat zijn allen carcinogenen (kankerverwekkende) stoffen. In sommige brokken worden er ook kleurstoffen aan het voer toegevoegd, om het voor de baas aantrekkelijk te maken. Een hond zal het immers weinig kunnen schelen wat de kleur van zijn voedsel is. Als het maar lekker smaakt en ruikt! Dieren met een verzwakt immuunsysteem reageren hier anders op. Hierdoor kunnen de allergie en huidaandoening symptomen eventueel met jeuk gaan ontstaan. Dit kan een zodanige vorm aannemen, meestal over een periode van enkele maanden of nog langer, tot zeer ernstige huid en jeukklachten. Wat men vervolgens, uitsluitend middels de dierenarts, kan kopen zijn andere brokjes, tegen de allergie- en huidaandoeningen. De producent (veroorzaker van de aandoening) brengt nog een tweede soort brok op de markt, om de eerste brok te compenseren. U kunt het vergelijken met een glazenzetter, eerst gooit de glazenzetter met een baksteen uw ruit in en vraagt vervolgens of hij een nieuwe ruit mag plaatsen.
  • Gebitsproblemen, een van de problemen die je bij honden en katten ziet is de vorming van tandplak, deze ontstaat speciaal bij honden en katten die brokken als voeding krijgen. Door de aanwezigheid van koolhydraten, die komen uit granen, groenten en aardappelen etc., ontstaat deze tandplak. Fabrikanten van brokjes zijn hier goed van op de hoogte en bieden daarom vervolgens allerlei kauwproducten aan om dit te gaan reduceren. Zoals b.v. Pedigree, zijn Dentastix in pagina grote advertenties aanprijst, met teksten als: Zoals je misschien al weet krijgen 4 van de 5 honden ouder dan drie jaar last van gebitsproblemen. Daarom is preventie, in de vorm van dagelijkse gebitsverzorging, enorm belangrijk. Lees daarom alles over het gebit van honden, waar je op kunt letten en hoe je het beste problemen kunt voorkomen én tegengaan. PEDIGREE® DentaStix heeft een reinigende werking op het gebit van je hond. De unieke x-vorm verwijdert vuil aan de oppervlakte en de ingrediënten maken tandplak onschadelijk. Bij dagelijks gebruik helpt DentaStix de vorming van tandplak met 80% te verminderen. Maar als U uw hond of kat gewoon natuurlijke voeding geeft zoals vers vlees/ vis dan hebben ze tot zeer hoge leeftijd nagenoeg geen problemen met tandplak/ tandvleesontsteking. In de praktijk zien we dan ook dat dieren die overgaan van brokken naar verse vlees/ vis, de tanden weer schoon gaan worden en de tandvlees problemen vanzelf verbeteren.
  • Dikke dieren, regelmatig komt het voor dat honden en katten te dik worden van de brokjes. Dit komt hoofdzakelijk omdat het lichaam niet goed kan omgaan met de onnatuurlijke stoffen uit het voedsel, deze worden vervolgens onnodig opgeslagen in het lichaam. Hierdoor kunnen weer allemaal aandoeningen ontstaan als suikerziekte, gewrichtsproblemen etc..
  • Blaas-en nieraandoeningen, komen regelmatig voor bij honden en katten. Dit zijn meestal dieren die gevoelig zijn voor de vochtbalans in het lichaam. Honden en katten moeten voedsel krijgen met een vochtpercentage van 60-70%. Rauw diervoedsel bevat 60-70 % vocht, brokken bevatten 4-5% vocht en dan zie je ook vaak dat dieren last krijgen van de blaas (blaasgruis/ ontsteking). De blaas krijgt eigenlijk te weinig "spoeling", waardoor de problemen ontstaan. Nierfalen, hetzelfde als bij de blaas, de nier wordt te weinig gespoeld. Dierenartsen geven dan juist speciaal brokken voor de blaas of nier, maar deze bevatten ook weer bijna geen vocht. Brokkenfabrikanten zeggen ook niet altijd voor niets, zorg dat uw dier over voldoende vers water beschikt, omdat men zelf hiervan goed op de hoogte is. Maar er zijn nog al wat honden en katten die geringe hoeveelheden water drinken, hetgeen een medeveroorzaker is voor deze aandoeningen. Wij raden altijd aan dieren met blaas-nieraandoeningen op rauwe voeding te gaan zetten.
  • Anaalklierproblemen. Tegenwoordig bestaat de diervoeding voor het grootste gedeelte uit plantaardige bestanddelen (granen), in vroegere tijden bestond de voeding echter grotendeels uit vlees en beenderen. De aanwijzingen worden steeds duidelijker dat, door het hedendaagse gewijzigde voedingspatroon van de katten en honden, de hardheid van hun ontlasting te gering wordt. De anaalklieren worden hierdoor niet meer voldoende leeggeperst. In de overvolle anaalklieren ontstaat daardoor niet alleen een "druk", maar de opgehoopte anaalkliervulling gaat ook als het ware gisten en er gaat bacterie groei plaatsvinden, hierdoor kan uiteindelijk een ontsteking ontstaan. Honden kunnen zelf niet met hun bek bij de anaalklieren komen en hierdoor gaan ze in de omgeving rond de staart likken en bijten, soms tot bloedens toe. Ook het zogenaamde "sleetje rijden" is een poging van de hond om van de irritatie en jeuk af te komen. De hond schuift hierbij met z'n achterste plat over de grond, vaak met de achterpoten omhoog. Katten kunnen daarentegen wel zelf bij hun anaalklieren komen. We zien in de praktijk de aandoening dan ook vaker optreden bij honden dan bij katten.