Het kan voor het eerst optreden tussen de leeftijd van 6-15 maanden. Veel honden groeien er overheen zodra ze 18 maanden of ouder zijn. Maar groeipijn is evengoed een pijnlijke aandoening voor uw hond. Op een röntgenfoto is groeipijn vaak duidelijk herkenbaar. Het ziet eruit als een vlekkerig beeld van het bot (zie hieronder foto dijbeen). Normaal heeft het bot een hele mooie "beschuit structuur". Soms is het niet te zien op een röntgenfoto. De hond kan dan evengoed ernstige pijn hebben.
Groeipijn ontstaat doordat de lange pijpbeenderen te snel groeien. Dat gebeurt zo intensief, dat de ruimtes waarin de bloedvaten zich bevinden, in verhouding te klein worden. Hierdoor raken de bloedvaten bekneld. Omdat de slagader die het bloed naar het bot voert een vrij gespierde wand heeft, lukt het nog wel om het bloed in het bot te pompen. De ader die het bloed afvoert, heeft een minder sterke wand. Daardoor vloeit het bloed slechts langzaam uit het bot, met als gevolg dat het bloed in het bot stuwt en er een oedeem (vochtophoping) ontstaat. Vooral wanneer het oedeem vlak onder het beenvlies (periost) ligt, is dit zeer pijnlijk. Het probleen speelt meestal bij meerdere botten tegelijk. De ene dag loopt uw hond met een voorpoot kreupel en een paar dagen later loopt deze vervolgens met een achterpoot kreupel. De oorzaak van groeipijn is nog onvoldoende bekend. Belangrijke factoren die van invloed zijn op groeipijn zijn: energierijk voer en/of te veel calcium en eiwit in het voer.
Symptomen: De hond begint plotseling kreupel lopen. Uw hond wil zich niet meer bewegen, heeft eventueel geen trek meer en kan zelfs koorts hebben. Wanneer het bot aangeraakt wordt, is dit uiterst pijnlijk. Het is verstandig door uw dierenarts de juiste diagnose te laten stellen zodat de ziekte niet met b.v. heupdysplasie wordt verwisseld. Het kan zelfs voorkomen dat verschillende botziekten gelijktijdig optreden!
Dijbeen foto met groeipijn |
Detail foto met groeipijn (vlekkerig beeld) |
Detail foto zonder groeipijn (beschuit structuur) |